Kövess minket!
  
     

Egy kis darutörténelem

Egy kis darutörténelem
2017, szeptember 29.

Már az ókorban is használtak darukat, de valószínűleg régebben is voltak különféle emelőszerkezetek, amikről viszont nem maradt fenn semmilyen emlék. A görögök már az i.e. VI. századtól alkalmaztak darukat a templomok építésénél. A templomok oszlopait kisebb hengeres darabokból állították össze, a rajtuk látható hornyok arra utalnak, hogy daruval emelték be őket a helyükre. A darukhoz az akkor már ismert egyszerű gépeket használták fel: a csigasort és a kötéldobot!

A rómaiak továbbfejlesztették a görög darukat, feltalálták a taposómalmot, és ezt a hajtást alkalmazták. A legegyszerűbb római daru, a trispastos egyetlen rúdból álló gémből, kötéldobból, kötélből és három csigából álló csigasorból épült fel. A daru teherbírása mintegy 150 kg lehetett, de feltételezhető, hogy nagyobb teherbírású eszközök is léteztek a Római Birodalomban, csak nem maradt fent róluk semmilyen feljegyzés!

A középkorban is használtak darukat a kikötőkben, építkezéseken, és a bányászatban is. A középkori daruk a trispastos továbbfejlesztésével épültek. A középkori daruk a maiakkal ellentétben elsősorban teheremelésre voltak alkalmasak, a teher vízszintes mozgatása azonban nem volt lehetséges. A középkori daruk nem rendelkeztek fékkel a teher lefutásának megakadályozására, mert a fából ácsolt szerkezeteknek akkora volt a súrlódása, hogy erre nem is volt szükség!

Manapság felhasználási helyük és módjuk szerint különböztetjük meg a darukat, eszerint létezik futódaru, ami üzemcsarnokokban, magasan elhelyezett síneken fut, bakdaru, ami általában kikötőkben látható, működésében hasonlít a futódaruhoz, autódaru, amit általában valamilyen nagy teherbírású tehergépjárműre szerelnek, így nem helyhez kötött, viszont a teherbírása kisebb, mint a statikus daruké. Ezen kívül az úszó-, torony-, és portáldarukat kell még megemlíteni; az első kettőt mindenki ismeri, a harmadik a bakdaru speciális, kikötőkben használt változata.

Ha Önnek, vagy cégének darura lenne szüksége, keresse fel a Kopecskó És Társa Kft. honlapját a www.kopecsko.hu címen, és béreljen tőlük a szükséges eszközökből! Kérdés, vagy észrevétel esetén vegye fel a kapcsolatot a +36-88-210-884-es telefonszámon, vagy írjon a kopecsko@kopecsko.hu e-mail címre!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
Mi a különbség a hagyományos és az inverteres hegesztőgépek között?
Mi a különbség a hagyományos és az inverteres hegesztőgépek között?

A hegesztés a fémipar meghatározó munkafázisa, főként gyártási, javítási folyamatok során alkalmazzák. Ahhoz, hogy a fém könnyen megmunkálhatóvá váljon, értelemszerűen...

Close